Veelgestelde vragen

VOOR HUURDERS VAN CAZAS WONEN
VOOR HUURDERS VAN CAZAS WONEN

Vraag & Antwoord

 1. Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?
  Het zelf opwekken van elektriciteit met zonnepanelen is heel gewoon geworden. Zonnepanelen hebben de volgende voordelen:
  • Gegarandeerde besparing op uw energierekening;
  • Goed voor mens en milieu;
  • Minder afhankelijk van prijsstijgingen energieleverancier;
 2. Werken de zonnepanelen onder alle weersomstandigheden?
  Bij helder weer is de elektriciteitsopbrengst het hoogst. Een zonnepaneel werkt ook wanneer het bijvoorbeeld bewolkt is. Zelfs als het vriest en de panelen niet besneeuwd zijn, doen de zonnepanelen keurig hun werk. Als er onvoldoende licht op de panelen valt, produceren ze geen stroom, ook ’s nachts niet.
 3. Kan de bliksem inslaan in zonnepanelen?
  Zonnepanelen trekken geen bliksem aan. Net als bij andere huishoudelijke apparaten is het mogelijk dat een omvormer defect raakt door blikseminslag vlakbij de installatie.
 4. Is er risico op brand met zonnepanelen op mijn dak?
  Het Solarteam is een erkend installatiebedrijf. Alle monteurs zijn opgeleid en gediplomeerd en werken volgens vastgestelde veiligheidsnormen. De zonnepanelen worden ‘op-dak’ gemonteerd. Dat betekent dat de zonnepanelen op een aluminium montagesysteem bovenop het dak worden aangebracht (niet in het dak). De monteur maakt de bekabeling aan de onderkant van de rails vast, zodat er geen water in de stekkers kan komen. De doorvoeren worden zodanig gemaakt dat er zo min mogelijk kans is op schade door bijvoorbeeld wind. De aansluiting van de omvormer naar de meterkast is veilig. De spanning kan van de omvormer af wanneer dat nodig is. Een kans op brand (net als met bliksem) bestaat altijd, maar de experts van het Solarteam doen er alles aan om dit niet te laten gebeuren.
 5. Wat voor soort stroom produceren zonnepanelen?
  Zonnepanelen produceren gelijkstroom. De omvormer, die bij u geplaatst wordt, zet de stroom om in wisselstroom. Dat is bruikbare stroom die gebruikt kan worden voor huishoudelijke apparaten.
 6. Maakt de omvormer geluid?
  De omvormer maakt nauwelijks geluid. ’s Nachts is de omvormer niet actief, omdat de omvormer alleen werkt als de zonnepanelen energie opwekken.
 7. Hoe kunt u zien wat uw zonnepanelen hebben opgewekt in een bepaald jaar?
  Zodra het systeem in werking is, dan kunt u de hoeveelheid opgewekte zonne-energie aflezen op de omvormer.  In combinatie met de monitoring app van DataWattch, dat onderdeel uitmaakt van het pakket, kunt u daarnaast ook de prestaties eenvoudig volgen vanaf uw smartphone of tablet. Met deze app kunt u zien hoeveel stroom uw zonnepanelen opwekken per dag, maand, jaar en totaal. Tijdens de oplevering geeft u uw email adres door aan onze monteur. Na ongeveer twee weken ontvangt u op uw emailadres een bevestiging met een login. U maakt via deze email uw account aan en vervolgens kunt u vanaf dat moment door in te loggen uw eigen opwek bekijken.
 8. Is een slimme meter verplicht?
  Als uw huidige meter niet geschikt is voor het meten van de teruggeleverde zonne-energie, dan neemt de netbeheerder zelf contact met u op om gratis een slimme meter te installeren.
 9. Moet er ook nog een speciale aansluiting in de meterkast worden geïnstalleerd?
  Om de zonnepanelen aan te sluiten op de elektrische installatie van uw woning, brengt het Solarteam een extra eindgroep (aardlekautomaat) aan in/of naast uw installatiekast in de meterkast.

De plaatsing van zonnepanelen

 1. Is onderhoud aan de zonnepanelen nodig?
  De zonnepanelen zijn nagenoeg onderhoudsvrij. Vuil hecht niet aan de panelen en spoelt eraf met regen of waait weg met de wind. Zelf de zonnepanelen schoonmaken is niet toegestaan, omdat het risico op schade groot is en het nauwelijks effect heeft. Via de monitoring op afstand controleert het Solarteam de zonnepanelen installatie en kan er tijdig actie worden ondernomen bij een storing aan het systeem.
 2. Wat gebeurt er met de opgewekte elektriciteit als u niet thuis bent en het zonnig is?
  Als uw zonnepanelen meer energie hebben opgewekt dan u zelf heeft gebruikt, dan wordt die energie automatisch terug geleverd aan het openbaar net. Het verschil wordt verrekend op uw energienota. Dit heet salderen.
 3. Wat gebeurt er in 2023, als de salderingsregeling verandert?
  In 2023 wordt de salderingsregeling, zoals die nu is, vervangen door een andere regeling. Het is nog niet duidelijk hoe die nieuwe regeling er uit zal zien. Zodra de regering daarover een besluit heeft genomen, past Cazas Wonen haar beleid daarop aan. Uitgangspunt voor Cazas Wonen is dat duurzaamheid en betaalbaarheid voorop staan, waarbij het voor de huurders aantrekkelijk moet blijven om zonnepanelen te laten plaatsen. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van Milieucentraal via de link: milieucentraal: salderen nu en na 2023. De informatie die van toepassing is op koopwoningen kunt u negeren.
 4. Mag de gemeente zonnepanelen meetellen bij de WOZ-waarde?
  Ja, een recente uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden maakt dit mogelijk. Dit heeft echter geen effect op de huurprijs van uw woning, omdat tussentijdse wijzigingen van de WOZ-waarde in een lopend huurcontract niet kunnen leiden tot een huurverhoging.
 5. Past Cazas Wonen jaarlijks CPI-indexatie* toe op de servicekosten voor zonnepanelen?
  De servicekosten die Cazas Wonen vraagt voor de toepassing van zonnepanelen kunnen jaarlijks worden geïndexeerd conform de CPI-index. *CPI staat voor consumentenprijsindex. De CPI wordt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend en gepubliceerd. Meer informatie hierover vindt u op www.cbs.nl.